Újdonságok
Doras - Választható egyedi mintázatú termoszok
Doras - Inox termoszok (palack)
Doras - Utazópoharak, termoszbögrék
DORAS – Ételhordó inox dobozok, étel termoszok
Doras - Üvegkulacsok neoprén huzattal
Doras - Kiegészítők
BIODORAS - SZETTEK (TERMOSZ, KULACS, UZSONNÁS DOBOZ)
Biodora - Bioműanyag termékek
Biodora - Fából készült konyhai kiegészítők

Blog


Ahogyan az címünkben is szerepel, szettben minden jobb.

 

De mit is értünk szett alatt ez esetben és miért számít jobbnak? Fejtsük ki ezt soron következő blogbejegyzésünkben…

 

Környezettudatos egyéniségkifejezés
Mivel nagy hangsúlyt fektetünk a környezettudatosság népszerűsítésére, így fontosnak tartjuk, hogy minél inkább megkedveltessük vásárlóinkkal a környezetbarát kiegészítőket. Gondolunk itt pl. a közkedvelt termoszokra, kulacsokra, valamint az ételtároló dobozokra. Ha egy bizonyos típusú vagy mintázatú terméket megkedvel egy adott illető, azt szívesen szerzi be a hozzá hasonló tulajdonságokkal vagy külsővel rendelkező termékből is, hiszen az már bevált számára.
Az emberek többsége szereti saját tárgyaival, kiegészítőivel kifejezni személyiségét és egyéniségét, így többnyire olyan darabokra esik választásuk, melyek igazán közel állnak szívükhöz.

 

A gyerekek odáig vannak értük
Ha pl. egy óvodás vagy iskoláskorú gyermek közösségbe kerül, általában szeretne kitűnni a tömegből, szeretne valami különlegeset felmutatni. Egy egészséges versengés minden emberben jelen van, ezt pozitívumként is fel lehet fogni, hiszen ezzel fejlődik a gyermekek személyisége, ráadásul akár példát is mutathatnak ovis-/diáktársaiknak.

 

Ha egy mókás, aranyos és egyedi mintázatú neoprén huzatos kulacsot vagy termoszt húznak ki táskájukból a gyerekek, arra biztosan felfigyelnek a környezetében lévők, hiszen az apróságok (de ugyanúgy a felnőttek is) meglehetősen kíváncsiak. Abban az esetben, ha ezeket az italtároló kellékeket párosítjuk egy hozzájuk tökéletesen passzoló bioműanyag ételtároló dobozkával, akkor a hatás garantáltan nem fog elmaradni. Biztosan minden gyermek érdeklődve fogja kérdezgetni, mit rejtenek ezek a különleges tárgyak, és biztosak lehetünk abban, hogy ők is szeretnének maguknak ilyeneket.

 

Mi felnőttek – ha már van gyerekünk – felelősségteljes szülők révén példát kell mutatnunk a legfiatalabb generációknak azzal, hogy tudatos vásárlóként környezetbarát kiegészítőkkel ruházzuk fel őket. Bár a gyerkőcök még nem minden esetben vannak tisztában azzal, hogy mennyire fontos tényező környezetünk megóvása, azonban nem lehet elég korán elkezdeni, ezzel tudjuk már-már beléjük kódolni a környezettudatos szemléletet és életmódot.
A gyerekek a legfogékonyabbak az újdonságra, így ha csak pár gyerekhez is jutnak el ezek a termékek, már sokat tettünk Földünk egészségének megóvása érdekében.

 

A felnőttek is szeretik
Természetesen nem csak a kis lurkók, hanem a felnőttek is szeretnek mintázatban egymáshoz illő termékeket birtokolni. Ha pl. túrázni készülünk, esetleg egy baráti társasággal kirándulni indulunk, mindenképp hasznos lehet, ha be tudjuk azonosítani, melyik portéka tartozik hozzánk. Előfordulhat ugyanis, hogy esetleg kint felejtjük őket, akkor viszont jól fog jönni, ha azonnal tudjuk, hová is kell nyúlni.

 

Persze nem csak praktikus okai lehetnek egy szett megvásárlásának. Ugyanúgy, ahogy a gyermekek esetében, mi felnőttek is szeretjük kifejezni egyéniségünket a nagyvilág felé.
Egyszerűen jó érzéssel tölt el bennünket, ha egymáshoz illő, egymáshoz passzoló portékákkal vehetjük körbe magunkat. Olyan minőségi, olyan menő érzetet keltenek.
Tudjuk, hogy a miénk, tudjuk, hogy összetartoznak.

 

Anyagi előnyök
Így a végén azért ne feledkezzünk meg az anyagi előnyeiről sem. Általában – ahogy Nálunk is – a szettek termékenkénti egységárra levetítve olcsóbban vásárolhatók meg, mintha egyesével, külön-külön szereznénk be őket. Ez a tényező pedig igencsak kecsegtető, hiszen spórolni mindenki szeret.
Szívesebben költünk olyan termékekre, aminél látjuk, akciós, amire árkedvezmény jár. Ilyen esetben még ajándékba is jó szívvel vásárolunk ezekből az árucikkekből, hiszen tudjuk, így több pénz marad meg a pénztárcánkban.

 

Igyekszünk mi is minél változatosabb szetteket összeállítani és folyamatosan bővíteni felhozatalunkat, hogy mindenki igényeit kielégítő kínálatot tudjunk biztosítani partnereink és vásárlóink számára.

Környezetbarát étel-italtároló szettek

Az előre csomagolt készételek veszélyei
A mai felgyorsult világban számtalan, előre elkészített készétel kapható az élelmiszerüzletekben.
Ezeket az ételeket különféle műanyag zacskókban, dobozokban, hungarocell tartókban tárolják.
Mivel ezek többsége egyszer felhasználható, így az ételek elfogyasztása után a csomagolásuk azonnal a kukákban végzi. Ez óriási mértékben szennyezi Földünket, hiszen ahogy azt már korábbi blogbejegyzésünkben is írtuk, évente több millió tonna műanyag hulladék kerül a természetbe. Ezek lebomlásához pedig több száz év szükséges, így csak gyűlnek és gyűlnek a szemétlerakókban, valamint sajnálatos módon a tengerekben/óceánokban. Amellett, hogy óriási helyigénnyel rendelkeznek, mérgező vegyületek válnak ki belőlük, melyek közvetlenül is veszélyeztetik bolygónk élővilágát.

 

Mi is tehetünk a környezetszennyezés visszaszorításáért
Mi – egyszerű magánemberek – is tehetünk azért, hogy visszaszorítsuk a káros műanyagok folyamatos újra gyártását azzal, ha nem vásárolunk olyan készételeket, melyeket előre legyártanak, majd csomagolva az üzletek polcain tárolnak.
Habár számos termék esetében a csomagolás a különféle kórokozóktól óv meg bennünket, mégis több hátránnyal rendelkezik, mint előnnyel. Viszont ha tudatosan vásárolunk, és előre megtervezzük, hogy mit szeretnénk főzni vagy sütni, akkor ma már szinte minden típusú alapanyagot csomagolásmentes változatban is megtalálhatunk akár a pékeknél, akár a henteseknél vagy egy piacon. Ezekhez a termékekhez pedig vihetünk magunkkal előre bekészített, újra felhasználható csomagolóeszközöket, melyek nem végzik a szemétben egy használat után. Ilyenek a különféle hálós gyümölcstartók, ételtartó szövetzsákok stb.
Ha pedig hús- vagy tejterméket szeretnénk vásárolni, azokat vagy termelőktől, vagy közvetlenül a hentestől vegyük, így ott is egy magunkkal vitt dobozba vagy üvegbe kérhetjük az árucikkeket.

 

Otthoni ételtárolási módszerek környezetbarát formában
A környezettudatos vásárlást már bővebben kifejtettük korábban, most szeretnénk szót ejteni az otthoni ételtárolási, környezetbarát módszerekről.
Ha már megvásároltuk és hazavittük a különféle zöldségeket, gyümölcsöket, pékárukat, hústermékeket és egyéb főzéshez-sütéshez szükséges alapanyagokat, akkor elengedhetetlen otthonunkban is találni számukra megfelelő tárolási eszközöket, hiszen nem mindent használunk fel azonnal.
Ahogy azt már fentebb írtuk, zöldségek, gyümölcsök és pékáruk számára tökéletes választás lehet egy szövetzsák/vászontáska, amely védi a szennyeződésektől az élelmiszereket, mégis kellőképpen szellőzik, így azok nem fognak bepenészedni.

 

Bioműanyag dobozok
A bioműanyag tárolóeszközök egyre nagyobb teret hódítanak. Népszerűségük a tartósságukban és a 100%-ban környezet-és egészségbarát mivoltukban rejlik. 98%-ban megújuló nyersanyagokból készülnek, nem tartalmaznak semmiféle káros vegyületet, nincsenek káros kipárolgásaik, ezen kívül BPA-mentesek.
A szilárd halmazállapotú tejtermékekre kiváló választás lehet egy ún. bioműanyag vajtartó dobozka, melyben vajat és akár kisebb sajtokat is tárolhatunk. A dobozok hűtőben tárolhatók, így megőrizve a vaj/sajt minőségét.
Különféle húsok, felvágottak, vagy a már elkészített főételek tárolására pedig kiváló megoldást jelentenek a bioműanyag ételtároló dobozok. Többféle típus közül válogathatunk, így minden igényt kielégítve válhatnak az ételtárolás mestereivé. A tál formájú dobozokban nagyobb mennyiség is tartható, míg a visszazáró füles uzsonnás dobozokba – ahogy neve is mutatja – kisebb adagok helyezhetők, melyeket akár magunkkal is vihetünk tízórai vagy uzsonna gyanánt.
A bioműanyag dobozok plusz különlegessége, hogy egyedi, változatos mintázatban kaphatók, így nem csak praktikus, de esztétikus és stílusos kiegészítője lehet mindennapjainknak.
Mind a gyermekek, mind a felnőttek megtalálhatják a hozzájuk leginkább passzoló darabot.
Állatmintás, mesefigurás, focis, mandalás és még sok-sok színes minta várja, hogy beszerezzék őket.

Üvegtál
Azoknak, akik pedig szeretnék látni, hogy mi van az ételtárolóban, ajánljuk BIODORA üvegtálainkat, melyek visszazáró bioműanyag tetejükkel szintén praktikus és környezetbarát kellékei lehetnek otthonunknak.
Szintén BPA-mentes, kizárólag természetes anyagokból készült, nem tartalmaz káros lágyítószereket. Ezen kívül a -20 és 250°C közötti hőmérsékletet is elviseli, így akár sütőben, akár fagyasztóban is bátran használható.

 

Ételhordó termoszok
A bioműanyag és üveg dobozok mellett meg kell említenünk a rozsdamentes acélból készült ételhordó termoszokat is. Masszívak, tartósak, így hosszú éveken keresztül lehetnek hű társaink ételtárolás tekintetében.
Élelmiszer tárolására alkalmas 18/8-as minőségű inoxból készültek, ráadásul szintén BPA-mentesek, így ezek sem károsak sem az egészségünkre, sem a környezetre nézve.
Amellett, hogy többször felhasználhatók, plusz funkciójuk, hogy képesek megtartani több órán keresztül a bennük tárolt ételek hőmérsékletét. Így nem csak otthonunkban használhatjuk őket, hanem akár magunkkal is vihetjük egy hosszabb útra, túrára vagy éppen munkahelyünkre, iskolába.
Így tehát 2 legyet üthetünk egy csapásra, hiszen környezetbarát módon tárolhatjuk ételeinket és magunkkal vihetjük bárhova az otthon elkészített, finom, meleg házi kosztot.

Jól látszik tehát, számos megoldás kínálkozik ételtárolás tekintetében. Legyünk hát tudatosak, figyeljünk oda környezetünkre, tervezzük meg előre vásárlásunkat és tároljuk öko kiegészítőkben élelmiszereinket.

Környezetbarát ételtárolók

Egy kis történelem
A szívószál már régóta jelen van társadalmunkban, mondhatni, szinte egyidős a civilizációval. Ezek az ivóalkalmatosságok eleinte szalmaszálból készültek, és a sumérok többnyire sörivásra használták őket. Dél-amerikai szomszédjaik egy fémből készült, a szívószálra hasonlító eszközt találtak fel, melyet bombiliának neveztek. Ezekkel a csövecskékkel többnyire a magvakat és rostokat igyekezték kiszűrni a különféle folyadékokból.
A mai leginkább elterjedt eldobható szívószálak Chester Marvin Stone nevéhez fűződnek, aki 1888-ban szabadalmaztatta a parafinnal kezelt papír szívószálat.

 

A szívószál előnyei
A szívószálak legnagyobb előnye, hogy kényelmesen szürcsölgethetjük italainkat belőlük, használatuk pedig csökkenti a fogszuvasodás lehetőségét. Rengeteg üdítőital – főképp a modern korban – különféle savas anyagokat, szénsavat, mesterséges adalékanyagokat tartalmaz. Ha ezeket rendszeresen fogyasztjuk pohárból vagy üvegből, akkor az a foggal érintkezve gyengítheti a fogzomácot, ami könnyen szuvasodáshoz, súlyosabb esetben a fog kilyukadásához és elvesztéséhez vezethet. Ha szívószállal iszunk, kevesebb ideig érintkezik a folyadék fogainkkal, hiszen szinte közvetlenül a torokba szívjuk azt.
Napjainkban már különböző színű és formájú változatok is elérhetők, így mind a gyerekek, mind a felnőttek előszeretettel használják őket.
Egy jópofa, kanyarodó, esetleg világító szívószállal gyermekeinket könnyedén rávehetjük a vitamindús és egészséges teák, gyümölcslevek fogyasztására is.

 

A szívószálak hátrányai
Mivel ezek az ital kiegészítők mára már rendkívül elterjedtek, óriási mennyiségek kerülnek legyártásra és ezzel együtt a szemétbe, ha már azokra nincsen szükség.
Földünk legnagyobb szívószál fogyasztójának az Egyesül Államokat tekinthetjük, ahol naponta hozzávetőlegesen 500 millió szívószál végzi a kukában. Könnyű belátni, ha ezeket az eszközöket nehezen lebomló műanyagokból gyártják, azok óriási mértékben szennyezik környezetünket.
Mivel gyártásuk könnyű és gyors, a műanyag szívószálakat nem elmossák, - hogy aztán mások újra fel tudják használni - hanem egy elszürcsölt ital után azonnal „megsemmisítésre” kerülnek.
Azonban mivel ezek többnyire vékony fallal rendelkeznek, illetve hőre lágyuló műanyagból készülnek, mosogatás során a forró víztől eldeformálódnak. Hideg vízzel átöblítve viszont nem lehet kellőképpen fertőtleníteni őket, ami különféle betegségek okozója is lehet. Bár Földünkre nézve káros hatással vannak, az emberi egészség mindennél fontosabb, így talán tényleg célszerűbb ezeket egy használat után eldobni.

Alternatívák
Na de ha ezeket az eszközök ennyire szennyezik bolygónkat, felmerülhet a kérdés, hogy egyáltalán miért gyártják ezeket és miért nem alkalmaznak helyettük valamilyen alternatívákat?
A kérdés jogos. Sajnos még rengetegen tartanak igényt ezekre a kis műanyag ivócsövekre, azonban a világ belátta, hogy ennek visszafordíthatatlan következményei lehetnek, így az Európai Bizottság határozatba adta, hogy 2025-ig Európa minden országában kötelező betiltani az egyszer használatos műanyag szívószálakat.
Ezzel azonban feladta a leckét a vendéglátóhelyeknek, hogy mivel is helyettesítsék az eddig gyakran használt műanyag eszközöket.
Ennek kapcsán kerültek előtérbe a többször felhasználható, környezetbarát alternatívák.
Ma már szerencsére több lehetőség is a rendelkezésünkre áll e tekintetben.
Ilyenek pl. a papír szívószálak, a bambuszból vagy bioműanyagból készült darabok, illetve a strapabíróbb üveg, valamint rozsdamentes acél szívószálak.
Mindegyiknek megvan a saját maga előnye és hátránya egyaránt.
A papír pl hamar elhasználódik, viszont gyártása könnyű és költséghatékony.
A bambusz rendkívül környezetbarát minden tekintetben, azonban tisztítása kicsit nehézkes.
Az üveg strapabíró, azonban ha eltörik, esetlegesen sérüléseket is okozhat használója számára.
Viszont ejtsünk néhány szót a címben is szereplő, fém és bioműanyag szívószálakról!

Rozsdamentes acél szívószálak
A rozsdamentes acélból készült szívószálak egyik legnagyobb előnye a rendkívüli strapabíróságuk. A fém elviseli a magas hőfokot is, így akár 100 fokos, forrásban lévő teát is szürcsölgethetünk velük. Bár más kérdés, hogy ez nem ajánlatos, hiszen akkor megégetnénk vele nyelvünket.
A nyári kánikulában mégjobban esik egy fém szívószálból inni hűsítő koktéljainkat, hiszen a szívószál kis mértékben átveszi a rajta átfolyt folyadék hőmérsékletét, így nem csak maga az ital, de az ivóalkalmatosság is lehűthet bennünket.
Hosszú élettartamuknak köszönhetően igen sokáig hű társaink lehetnek, akár hosszú éveken, évtizedeken keresztül használhatjuk őket. Ma már nem csak egyenes, hanem hajlított verzióban is kaphatók, így ha valaki jobban preferálja a kanyarodó darabokat, számára is létezik már megfelelő termék.
Bármikor, bárhová magunkkal vihetjük, így nem kell semmiféle fertőzéstől tartanunk, hiszen saját szívószálunkról nem kerülhet be idegen kórokozó szervezetünkbe.

Bioműanyag szívószálak
A bioműanyag szócska egyre elterjedtebb kifejezés az öko világban. Ez olyan műanyagokra értendő, amelyek természetes eredetű biológiai anyagokból készülnek. Míg a „sima” műanyag petrokémiai vegyi anyagok felhasználásával készül, addig a bimoűanyag esetében ez az anyag a cukornád.
GMO-, illetve mindenféle vegyi és ártalmas anyagtól mentesek, nincsenek káros kipárolgásaik, nem tartalmaznak mérgező nehézfémeket, valamint melamint és formaldehidet, ezen kívül BPA-mentesek.
Már ebből a hosszú felsorolásból is jól látszik, mennyivel jobbak eldobható műanyag társaiknál.
A bioműanyag szívószálak meglepő módon igen strapabírók, akár a -40°C és +80°C közötti hőmérsékletet is elviselik, így nem kell attól tartani, hogy egy forró mosás után tönkremennének.
Akik szeretik a színes darabokat és nem szeretnének minimálisan sem fémes ízt érezni az italok kortyolgatása során, azok számára a bioműanyag szívószál lehet a tökéletes választás.
Fontos azonban, hogy megfelelően tisztítsuk őket a speciálisan hozzájuk kapható mosókefék segítségével. Természetesen ez minden egyéb típus esetében is alkalmazandó.

Környezetbarát szívószálak

Ahogy megjelentek a nagyobb bevásárlóközpontok és multi cégek, egyre nagyobb térhódításnak indultak a műanyag zacskók és bevásárlószatyrok, mint csomagoló- illetve tároló eszközök.
Mivel napi több száz vagy akár több ezer vásárlót is kiszolgálnak ezek az élelmiszerüzletek, kezdetben jó megoldásnak tűnt, hogy nagy mennyiségben, gyorsan és olcsón állítsanak elő olyan eszközöket, amelyekbe a vevők gyorsan és egyszerűen pakolhatják bele a kiválasztott árucikkeiket.

 

A nejlon zacskók azok a termékek, amelyeket szinte azonnal, már a vásárlást követően a kukába dobunk, hiszen csupán azért vesszük igénybe őket, hogy elszállítsuk a vásárolt árukat a boltoktól otthonunkig. Mivel könnyen elhasználódnak, illetve bepiszkolódnak, mosni pedig nem lehet őket, így hosszútávon nem lehet őket alkalmazni.


A műanyag zacskók veszélyesek a vízben élő állatokra
Ezzel az óriási pazarlással azt érjük el, hogy millió tonna számra kerülnek a műanyag zacskók az óceánokba és szemétlerakókba, ami óriási mértékben károsítja az élővilágot.
Számtalan cikket és riportot látni arról, hogy a tengerekben/óceánokban élő vízi élőlények fennakadnak a zacskókban vagy – mit sem sejtve annak ártó hatásairól - az apróbb nejlon részecskéket lenyelik.
Ennek következtében egyre több és több vízben élő állat veszíti életét, ráadásul szörnyű kínok közepette.

 

Elkezdődött a műanyagok gyártásának visszaszorítása
A világ számos pontján belátták, hogy ennek nagyon súlyos következményei lehetnek, így egyre több helyen kezdik háttérbe szorítani a műanyag zacskók gyártását, ahol pedig mégis szükség van rá, ott újrahasznosított anyagokból állítják elő azokat.
Azonban nem csak a nagy gyártók járulhatnak hozzá ahhoz, hogy mérséklődjön a műanyag forgalmazása, hanem az egyszerű „magánember” is kiveheti részét a környezetszennyezés visszaszorításában.
Ehhez nincs másra szükség, mint a környezetbarát csomagolóeszközök minél szélesebb körben való terjesztésére.

 

Környezetbarát alternatívák
Az újrahasznosított műanyag zacskók mellett számos lehetőség adódik, hogy környezetbarát módon, tudatosan tároljuk akár az élelmiszereket, akár a kisebb használati tárgyakat, kozmetikumokat.
Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az úgynevezett textil vagy szövet csomagolóeszközök.
Ezek közé tartoznak pl. a kenyér- és ételtartó szövetzsákok, illetve a hálós gyümölcstartó vászontáskák. De természetesen nagyobb méretű zsákokat is magunkkal vihetünk a bevásárlásra, amelybe akár minden vásárolt holmink könnyedén belefér.
Ezek az anyagok moshatók, újrahasznosíthatók, többször felhasználhatók és környezetbarát anyagokból készülnek.
Ha ilyet vásárol az ember, biztos lehet abban, hogy nagymértékben hozzájárul bolygónk élhetőbbé tételéhez.

 

A nálunk kapható szövetzsákok 100% biopamutból készülnek. A pamut alapjául szolgáló gyapotot olyan anyagok felhasználásával és olyan módszerrel termesztik, amelyek nincsenek káros hatással sem a környezetre, sem az emberi szervezetre. A biopamutból élelmiszerekkel érintkezve nem oldódnak ki különféle káros vegyületek, így biztonságban tárolhatjuk bennük ételeinket akár több napon, héten keresztül is.
Ezeket a szuper bevásárlási kiegészítőket bárhová magunkkal vihetjük és biztosak lehetünk abban, hogy semmiféle kórokozó nem tapad meg rajtuk, hiszen nem fogdossák össze vadidegenek, valamint nincsenek kitéve a levegőben található különféle szennyeződéseknek sem.

 

Jól látszik hát, csak és kizárólag az előnyeit tudjuk hangoztatni, hiszen hátránya talán nincs is.

Legyünk mindannyian tudatos vásárlók és törekedjünk arra, hogy a létező összes műanyag csomagolóeszközt lecseréljük ilyen 100%-ban organikus eredetű termékekre!

Tudatos vásárló

Konyhai használati tárgyak esetében felmerülhet a kérdés, hogy milyen alapanyagú eszközöket vásároljunk, ha fontos szempont számunkra a környezettudatosság.

 

Ma már számtalan lehetőség áll rendelkezésünkre konyhai árucikkek terén.
Azonban nem mindegy, milyen termékek beszerzésére adjuk fejünket, hiszen más-más elvárásokat fogalmazhatunk meg egy-egy eszközt illetően.

 

Fontos figyelembe vennünk, hogy milyen folyamatok során fogjuk őket alkalmazni, hiszen ez alapján számít az adott kellék tartóssága, strapabírósága és persze az időtállósága.

 

Számít a megjelenés, hiszen mindenki szereti, ha a főzéshez-sütéshez használt kiegészítői passzolnak a konyhai miliőhöz.

 

Mivel a magyar vásárlók többnyire ár-érzékenyek, nem elhanyagolható tényező az sem, hogy elérhető árban legyenek, illetve hogy az idő előre haladtával megtérüljön egy eszközvásárlásba belefektetett összeg.

 

És akkor elérkeztünk a címben is olvasható feltételhez: legyen környezetbarát. Napjainkban rendkívül fontossá vált a környezettudatosság, hiszen ahhoz, hogy sokáig élvezhessük eme bolygó adta csodákat, szükségszerű, hogy megóvjuk környezetünket a káros, ártalmas kemikáliáktól, illetve redukáljuk a természetbe kerülő hulladékok mennyiségét.

 

Ha erre a kritériumra helyezzük a hangsúlyt, könnyedén felismerhetjük, miért környezetszennyezőek bizonyos használati tárgyak.
Ezek közül talán a legismertebb és leghírhedtebb a műanyag konyhai eszközök sokasága. Habár gyártásuk viszonylag könnyedén, nagy mennyiségben kivitelezhető, mégsem célszerű ezeknek a megvásárlása, ugyanis visszafordíthatatlan károkat okozunk vele környezetünknek.
Mivel minden eszköz egy idő után elhasználódik, egyszer ezek is a szemétlerakókba, rosszabb esetben az óceánokba kerülnek. A műanyagok lebomlási ideje több száz év, így addig folyamatosan halmozódnak egymásra. De miután bomlásnak indulnak, akkor is csupa káros kemikália válik ki belőlük, melyek szennyezik a földeket, vizeket.
Viszont nem csak a környezetre, egészségünkre is ártalmasak lehetnek, ugyanis használatuk során különféle káros anyagok párolognak ki belőlük, amelyek nagy mennyiségben bizonyos betegségek kialakulásához is hozzájárulhatnak.

 

Szóba jöhetnek a fém konyhai eszközök, amelyek bár tartósak és nem feltétlen jelentenek veszélyt a környezetre, mégis sokan ódzkodnak tőlük. Ennek egyik legfőbb oka, hogy az ételek egy idő után átveszik a fémes ízt, ami igen kellemetlen tud lenni. A másik ok, ami miatt nem szívesen használják, az az, hogy hamar átmelegszik, így könnyen okozhatunk vele akár égési sérüléseket is.

 

Ezek kiküszöbölésére tökéletes megoldást jelentenek a fából készült konyhai kiegészítők, illetve a bioműanyag termékek.

 

Előző blogbejegyzéseinkben ejtettünk néhány szót a bioműanyag kifejezés jelentéséről, illetve a fa konyhai eszközök sajátosságairól.
Röviden: mindkét anyag tökéletesen megfelel a környezettudatosság kritériumainak, hiszen kizárólag természetes alapanyagokból készülnek; ezen kívül nincsenek semmiféle káros kipárolgásaik; nem változtatják meg az ételek ízeit; tartósak; lebomlásuk során pedig nem veszélyeztetik Földünk élővilágát.

 

Ha tehát Te is környezettudatosság mellett tennéd le a voksodat és szeretnél hozzájárulni ahhoz, hogy minél tovább otthont biztosítson számunkra a Föld bolygó, szerezz be kizárólag fa és/vagy bioműanyag termékeket!

Földünk hálás lesz érte!

Környezetbarát konyhai eszközök

Fából készült konyhai eszközöket már elődeink is előszeretettel használtak. Számos régészeti lelet bizonyítja, hogy már évszázadokkal ezelőtt is nagy népszerűségnek örvendtek ezek a kiegészítők.
Ennek oka, hogy egyrészt a fa, mint alapanyag szinte bárhol megtalálható a természetben; másrészt pedig viszonylag könnyen megmunkálható.

Mivel régen még nem álltak rendelkezésre tömeggyártásra alkalmas gyártósorok, az embereknek kézzel kellett elkészíteniük egy-egy konyhai eszközt, így fontos volt, hogy könnyen lehessen velük dolgozni.

A sütéshez és főzéshez számtalan kiegészítőre van szükség - mind az előkészítés, mind maga a folyamat alatt -, így nem mindegy, milyen termékeket választunk, hiszen sok esetben napi több órát is eltöltünk a lábasok, serpenyők mellett.

Napjainkban rendkívül fontossá vált a környezetvédelem, hiszen több tonna műanyag szemét kerül az óceánokba, szemétlerakókba. Bár a műanyag konyhai eszközöket akár több évig is használhatjuk, egy idő után ezek is kidobásra kerülnek. Ráadásul nagyon nehéz őket tisztítani, ha pl. olajos szennyeződés kerül rá, csak magas hőfokon tudjuk eltávolítani róluk ezeket.
Erre a problémára jelenthetnek megoldást a műanyagok környezetbarát alternatívái, a fából készült termékek.

Talán nem kell sokat gondolkodni, hogy eszünkbe jusson az egyik legmeghatározóbb konyhai elem, a fakanál. Minden háztartásban minimum 2 db biztosan található, de inkább az a jellemző, hogy ebből a háziasszonyok minél többet igyekeznek beszerezni, hogy biztosan kéznél legyen, ha szükség van rá.

Természetesen ma már a választék jóval nagyobb a fából készült konyhai kiegészítőket illetően.
A BioDora fa konyhai kiegészítőket egy speciális eljárással hőállóvá tették, így még a legforróbb ételektől sem keletkezik károsodás a felületükön.
Ebből következik, hogy könnyen is tisztíthatók, hiszen akár nagyobb hőfokon is el tudjuk őket mosni.

Az ételek előkészítése során szükség lehet különféle vágó- illetve hámozóeszközre, vágódeszkára, borsdarálóra, gyümölcsfacsaróra és még számtalan más egyéb eszközre.
Sütemények sütésénél, levesek főzésénél sokan tartanak attól, hogy a fém eszközök ízét átveszik az ételek; a műanyag termékek pedig a nagyobb igénybevétel során tönkre mennek.
A fa konyhai termékek esetében egyiktől sem kell tartani, így minden esetben kiváló szolgálatot nyújthat számunkra – legyen szó akár fakanálról, sodrófáról, ételkenő ecsetről vagy egyéb más kellékről -.

Miután végeztünk a finomságok elkészítésével, nem feledkezhetünk meg konyhánk rendbe tételéről és tisztává varázslásáról sem. A makacs szennyeződésekre nem mindig elég egy egyszerű papírtörlő vagy rongy. Erre remek megoldást jelenthetnek a BioDora súrolókefék, melyek nyele fából, míg sörtéje növényi rostokból készült, így környezetbarát módon, ámde jó alaposan tisztít meg minden felületet.

Számoljuk fel tehát a káros műanyag és fémes ízt kölcsönző konyhai eszközökkel és váltsunk helyettük kizárólag fából készült termékekre!
Szervezetünk és Földünk is hálás lesz érte!

Fa konyhai eszközök

Habár a bioműanyag szóban szerepel ugyan a „műanyag” kifejezés, mégis egy környezetbarát alternatívája az eldobható, környezetre ártalmas műanyag termékeknek.

Szerencsére egyre jobban terjed a köztudatban ez a kifejezés, így egyre nagyobb népszerűségnek is örvend.

Sajnálatos módon évente több millió tonna műanyag kerül a természetbe az által, hogy egy vagy maximum pár használat után kidobásra kerülnek. Mivel ezek lebomlásához több száz év is szükséges, illetve lebomlásukkor mérgező vegyületek válnak ki belőlük, rendkívül károsak bolygónkra nézve.

Így jöhetnek szóba a tartós, többször felhasználható bioműanyag termékek.

Ezek 98%-ban megújuló nyersanyagokból, pontosabban cukornád keményítőből készülnek. Fosszilis tüzelőanyagok helyett kizárólag növényi alapanyagokból gyártják le őket. Plusz előnyük, hogy mentesek mindenféle génmódosított, illetve káros anyagoktól, így káros kipárolgásaik nincsenek, ez által nem veszélyesek az emberi szervezetre.

A cukornád bizonyos részeit emberi, valamint állati fogyasztás céljából feldolgozzák, azonban egy kis részük hulladékként végezné. A bioműanyag esetében viszont pontosan ezeket a „biohulladékokat” használják fel az ebből készült termékek gyártása során, így a cukornád 100%-ban hasznosul, nem vész kárba a növény egyetlen része sem.

Tehát összesítve meg van az az előnye a bioműanyagnak, mint káros társának: tartós és hosszú ideig használható. Ugyanakkor plusz funkcióval kiegészül: megőrzi az emberi szervezet egészségét és a Föld élővilágát, valamint a természet tisztaságát.

Cseréljük le a káros műanyagot, legyünk tudatos vásárlók, használjunk inkább bioműanyag termékeket (pl. bioműanyag dobozokat, kulacsot, kanalat, hámozót és még számtalan különféle konyhai kiegészítőt), ezzel is óvhatjuk Földünk egészségét!

bioműanyag

Ha az egészséges és környezettudatos életmód mellett tesszük le voksunkat, első lépésként konyhánkat töltjük fel ún. bio, öko, illetve organikus termékekkel, hiszen legfontosabb, hogy szervezetünkbe minél egészségesebb tápanyagokat juttassunk be.

„Bio” az az élelmiszer, melyet kizárólag ellenőrzött ökológiai termelés szabályai szerint állítottak elő.
Hazánkban jelenleg a biotermékek előállítását 9 EU-s, illetve 1 magyar jogszabály szorítja korlátok közé. A szabályok betartását a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. és a Hungária Öko Garancia Kft. felügyeli. Ennek eredményeképp „bio” minősítést csak és kizárólag az a termék kaphat, amelyet ők leellenőriztek, illetve a szigorú elvárásoknak megfelelt. Tehát ezzel be vagyunk védve az ellen, hogy átverés tárgyai legyünk. Elég csak megnézni, hogy szerepel-e rajta ez a megnevezés és tudhatjuk, hogy az már egy ellenőrzött árucikk.

Na de természetesen nem csak az élelmiszerek lehetnek „bio-k”, hanem a különféle vegyszerek, használati tárgyak is.
Mi most az általunk is forgalmazott bio eszközökre, termékekre szeretnénk kitérni.

Ha ez a kifejezés felmerül, konyhai kellékek esetén általában a fa és a bioműanyag termékek jöhetnek szóba.

Miért is?

Először is nézzük a fát:
A termékek különféle fa alapanyagai kizárólag erre a célra ültetett és termesztett, fenntartható erdőgazdálkodásból származnak. Tehát ez által az esőerdők nem kerülnek kivágására, melyek az oxigént biztosítják számunkra.
Ezek a termékek 100%-ban természetes natúr fából készülnek, így nem tartalmaznak az egészségre ártalmas összetevőket, nincsenek káros kipárolgásaik, nem válnak ki belőlük különféle vegyi anyagok.
Ezen kívül gyártásuk is bio folyamat, hiszen ez esetben sem használnak semmiféle kemikáliát.
És persze lebomlásuk sem ártalmas, hiszen úgymond a természetben megtalálható anyagokból állítják elő őket és a természetbe is kerülnek vissza ezek az elemek.
Ma már számos konyhai eszköz közül válogathatunk, amelyek természetes fából készülnek. Ilyenek pl. a különféle fatálak, fakanalak, borsdarálók és egyéb konyhai kiegészítők).

Most pedig pár mondat a bioműanyagról:
Az ebből készült termékek 98%-ban megújuló nyersanyagokból, pontosabban cukornád keményítőből készülnek, előállításukhoz kevesebb kőolaj szükséges, illetve mentesek a káros anyagoktól is.

A bioműanyag jelemzőit bővebben kifejtjük következő blogbejegyzésünkben. . .

bio termékek