Újdonságok
Doras - Választható egyedi mintázatú termoszok
Doras - Inox termoszok (palack)
Doras - Utazópoharak, termoszbögrék
DORAS – Ételhordó inox dobozok, étel termoszok
Doras - Üvegkulacsok neoprén huzattal
Doras - Kiegészítők
BIODORAS - SZETTEK (TERMOSZ, KULACS, UZSONNÁS DOBOZ)
Biodora - Bioműanyag termékek
Biodora - Fából készült konyhai kiegészítők

Blog


Konyhai használati tárgyak esetében felmerülhet a kérdés, hogy milyen alapanyagú eszközöket vásároljunk, ha fontos szempont számunkra a környezettudatosság.

 

Ma már számtalan lehetőség áll rendelkezésünkre konyhai árucikkek terén.
Azonban nem mindegy, milyen termékek beszerzésére adjuk fejünket, hiszen más-más elvárásokat fogalmazhatunk meg egy-egy eszközt illetően.

 

Fontos figyelembe vennünk, hogy milyen folyamatok során fogjuk őket alkalmazni, hiszen ez alapján számít az adott kellék tartóssága, strapabírósága és persze az időtállósága.

 

Számít a megjelenés, hiszen mindenki szereti, ha a főzéshez-sütéshez használt kiegészítői passzolnak a konyhai miliőhöz.

 

Mivel a magyar vásárlók többnyire ár-érzékenyek, nem elhanyagolható tényező az sem, hogy elérhető árban legyenek, illetve hogy az idő előre haladtával megtérüljön egy eszközvásárlásba belefektetett összeg.

 

És akkor elérkeztünk a címben is olvasható feltételhez: legyen környezetbarát. Napjainkban rendkívül fontossá vált a környezettudatosság, hiszen ahhoz, hogy sokáig élvezhessük eme bolygó adta csodákat, szükségszerű, hogy megóvjuk környezetünket a káros, ártalmas kemikáliáktól, illetve redukáljuk a természetbe kerülő hulladékok mennyiségét.

 

Ha erre a kritériumra helyezzük a hangsúlyt, könnyedén felismerhetjük, miért környezetszennyezőek bizonyos használati tárgyak.
Ezek közül talán a legismertebb és leghírhedtebb a műanyag konyhai eszközök sokasága. Habár gyártásuk viszonylag könnyedén, nagy mennyiségben kivitelezhető, mégsem célszerű ezeknek a megvásárlása, ugyanis visszafordíthatatlan károkat okozunk vele környezetünknek.
Mivel minden eszköz egy idő után elhasználódik, egyszer ezek is a szemétlerakókba, rosszabb esetben az óceánokba kerülnek. A műanyagok lebomlási ideje több száz év, így addig folyamatosan halmozódnak egymásra. De miután bomlásnak indulnak, akkor is csupa káros kemikália válik ki belőlük, melyek szennyezik a földeket, vizeket.
Viszont nem csak a környezetre, egészségünkre is ártalmasak lehetnek, ugyanis használatuk során különféle káros anyagok párolognak ki belőlük, amelyek nagy mennyiségben bizonyos betegségek kialakulásához is hozzájárulhatnak.

 

Szóba jöhetnek a fém konyhai eszközök, amelyek bár tartósak és nem feltétlen jelentenek veszélyt a környezetre, mégis sokan ódzkodnak tőlük. Ennek egyik legfőbb oka, hogy az ételek egy idő után átveszik a fémes ízt, ami igen kellemetlen tud lenni. A másik ok, ami miatt nem szívesen használják, az az, hogy hamar átmelegszik, így könnyen okozhatunk vele akár égési sérüléseket is.

 

Ezek kiküszöbölésére tökéletes megoldást jelentenek a fából készült konyhai kiegészítők, illetve a bioműanyag termékek.

 

Előző blogbejegyzéseinkben ejtettünk néhány szót a bioműanyag kifejezés jelentéséről, illetve a fa konyhai eszközök sajátosságairól.
Röviden: mindkét anyag tökéletesen megfelel a környezettudatosság kritériumainak, hiszen kizárólag természetes alapanyagokból készülnek; ezen kívül nincsenek semmiféle káros kipárolgásaik; nem változtatják meg az ételek ízeit; tartósak; lebomlásuk során pedig nem veszélyeztetik Földünk élővilágát.

 

Ha tehát Te is környezettudatosság mellett tennéd le a voksodat és szeretnél hozzájárulni ahhoz, hogy minél tovább otthont biztosítson számunkra a Föld bolygó, szerezz be kizárólag fa és/vagy bioműanyag termékeket!

Földünk hálás lesz érte!

Környezetbarát konyhai eszközök

Fából készült konyhai eszközöket már elődeink is előszeretettel használtak. Számos régészeti lelet bizonyítja, hogy már évszázadokkal ezelőtt is nagy népszerűségnek örvendtek ezek a kiegészítők.
Ennek oka, hogy egyrészt a fa, mint alapanyag szinte bárhol megtalálható a természetben; másrészt pedig viszonylag könnyen megmunkálható.

Mivel régen még nem álltak rendelkezésre tömeggyártásra alkalmas gyártósorok, az embereknek kézzel kellett elkészíteniük egy-egy konyhai eszközt, így fontos volt, hogy könnyen lehessen velük dolgozni.

A sütéshez és főzéshez számtalan kiegészítőre van szükség - mind az előkészítés, mind maga a folyamat alatt -, így nem mindegy, milyen termékeket választunk, hiszen sok esetben napi több órát is eltöltünk a lábasok, serpenyők mellett.

Napjainkban rendkívül fontossá vált a környezetvédelem, hiszen több tonna műanyag szemét kerül az óceánokba, szemétlerakókba. Bár a műanyag konyhai eszközöket akár több évig is használhatjuk, egy idő után ezek is kidobásra kerülnek. Ráadásul nagyon nehéz őket tisztítani, ha pl. olajos szennyeződés kerül rá, csak magas hőfokon tudjuk eltávolítani róluk ezeket.
Erre a problémára jelenthetnek megoldást a műanyagok környezetbarát alternatívái, a fából készült termékek.

Talán nem kell sokat gondolkodni, hogy eszünkbe jusson az egyik legmeghatározóbb konyhai elem, a fakanál. Minden háztartásban minimum 2 db biztosan található, de inkább az a jellemző, hogy ebből a háziasszonyok minél többet igyekeznek beszerezni, hogy biztosan kéznél legyen, ha szükség van rá.

Természetesen ma már a választék jóval nagyobb a fából készült konyhai kiegészítőket illetően.
A BioDora fa konyhai kiegészítőket egy speciális eljárással hőállóvá tették, így még a legforróbb ételektől sem keletkezik károsodás a felületükön.
Ebből következik, hogy könnyen is tisztíthatók, hiszen akár nagyobb hőfokon is el tudjuk őket mosni.

Az ételek előkészítése során szükség lehet különféle vágó- illetve hámozóeszközre, vágódeszkára, borsdarálóra, gyümölcsfacsaróra és még számtalan más egyéb eszközre.
Sütemények sütésénél, levesek főzésénél sokan tartanak attól, hogy a fém eszközök ízét átveszik az ételek; a műanyag termékek pedig a nagyobb igénybevétel során tönkre mennek.
A fa konyhai termékek esetében egyiktől sem kell tartani, így minden esetben kiváló szolgálatot nyújthat számunkra – legyen szó akár fakanálról, sodrófáról, ételkenő ecsetről vagy egyéb más kellékről -.

Miután végeztünk a finomságok elkészítésével, nem feledkezhetünk meg konyhánk rendbe tételéről és tisztává varázslásáról sem. A makacs szennyeződésekre nem mindig elég egy egyszerű papírtörlő vagy rongy. Erre remek megoldást jelenthetnek a BioDora súrolókefék, melyek nyele fából, míg sörtéje növényi rostokból készült, így környezetbarát módon, ámde jó alaposan tisztít meg minden felületet.

Számoljuk fel tehát a káros műanyag és fémes ízt kölcsönző konyhai eszközökkel és váltsunk helyettük kizárólag fából készült termékekre!
Szervezetünk és Földünk is hálás lesz érte!

Fa konyhai eszközök

Habár a bioműanyag szóban szerepel ugyan a „műanyag” kifejezés, mégis egy környezetbarát alternatívája az eldobható, környezetre ártalmas műanyag termékeknek.

Szerencsére egyre jobban terjed a köztudatban ez a kifejezés, így egyre nagyobb népszerűségnek is örvend.

Sajnálatos módon évente több millió tonna műanyag kerül a természetbe az által, hogy egy vagy maximum pár használat után kidobásra kerülnek. Mivel ezek lebomlásához több száz év is szükséges, illetve lebomlásukkor mérgező vegyületek válnak ki belőlük, rendkívül károsak bolygónkra nézve.

Így jöhetnek szóba a tartós, többször felhasználható bioműanyag termékek.

Ezek 98%-ban megújuló nyersanyagokból, pontosabban cukornád keményítőből készülnek. Fosszilis tüzelőanyagok helyett kizárólag növényi alapanyagokból gyártják le őket. Plusz előnyük, hogy mentesek mindenféle génmódosított, illetve káros anyagoktól, így káros kipárolgásaik nincsenek, ez által nem veszélyesek az emberi szervezetre.

A cukornád bizonyos részeit emberi, valamint állati fogyasztás céljából feldolgozzák, azonban egy kis részük hulladékként végezné. A bioműanyag esetében viszont pontosan ezeket a „biohulladékokat” használják fel az ebből készült termékek gyártása során, így a cukornád 100%-ban hasznosul, nem vész kárba a növény egyetlen része sem.

Tehát összesítve meg van az az előnye a bioműanyagnak, mint káros társának: tartós és hosszú ideig használható. Ugyanakkor plusz funkcióval kiegészül: megőrzi az emberi szervezet egészségét és a Föld élővilágát, valamint a természet tisztaságát.

Cseréljük le a káros műanyagot, legyünk tudatos vásárlók, használjunk inkább bioműanyag termékeket (pl. bioműanyag dobozokat, kulacsot, kanalat, hámozót és még számtalan különféle konyhai kiegészítőt), ezzel is óvhatjuk Földünk egészségét!

bioműanyag embléma

Ha az egészséges és környezettudatos életmód mellett tesszük le voksunkat, első lépésként konyhánkat töltjük fel ún. bio, öko, illetve organikus termékekkel, hiszen legfontosabb, hogy szervezetünkbe minél egészségesebb tápanyagokat juttassunk be.

„Bio” az az élelmiszer, melyet kizárólag ellenőrzött ökológiai termelés szabályai szerint állítottak elő.
Hazánkban jelenleg a biotermékek előállítását 9 EU-s, illetve 1 magyar jogszabály szorítja korlátok közé. A szabályok betartását a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. és a Hungária Öko Garancia Kft. felügyeli. Ennek eredményeképp „bio” minősítést csak és kizárólag az a termék kaphat, amelyet ők leellenőriztek, illetve a szigorú elvárásoknak megfelelt. Tehát ezzel be vagyunk védve az ellen, hogy átverés tárgyai legyünk. Elég csak megnézni, hogy szerepel-e rajta ez a megnevezés és tudhatjuk, hogy az már egy ellenőrzött árucikk.

Na de természetesen nem csak az élelmiszerek lehetnek „bio-k”, hanem a különféle vegyszerek, használati tárgyak is.
Mi most az általunk is forgalmazott bio eszközökre, termékekre szeretnénk kitérni.

Ha ez a kifejezés felmerül, konyhai kellékek esetén általában a fa és a bioműanyag termékek jöhetnek szóba.

Miért is?

Először is nézzük a fát:
A termékek különféle fa alapanyagai kizárólag erre a célra ültetett és termesztett, fenntartható erdőgazdálkodásból származnak. Tehát ez által az esőerdők nem kerülnek kivágására, melyek az oxigént biztosítják számunkra.
Ezek a termékek 100%-ban természetes natúr fából készülnek, így nem tartalmaznak az egészségre ártalmas összetevőket, nincsenek káros kipárolgásaik, nem válnak ki belőlük különféle vegyi anyagok.
Ezen kívül gyártásuk is bio folyamat, hiszen ez esetben sem használnak semmiféle kemikáliát.
És persze lebomlásuk sem ártalmas, hiszen úgymond a természetben megtalálható anyagokból állítják elő őket és a természetbe is kerülnek vissza ezek az elemek.
Ma már számos konyhai eszköz közül válogathatunk, amelyek természetes fából készülnek. Ilyenek pl. a különféle fatálak, fakanalak, borsdarálók és egyéb konyhai kiegészítők).

Most pedig pár mondat a bioműanyagról:
Az ebből készült termékek 98%-ban megújuló nyersanyagokból, pontosabban cukornád keményítőből készülnek, előállításukhoz kevesebb kőolaj szükséges, illetve mentesek a káros anyagoktól is.

A bioműanyag jelemzőit bővebben kifejtjük következő blogbejegyzésünkben. . .

bio embléma