Újdonságok
Doras - Inox termoszok (palack)
Doras - Utazópoharak, termoszbögrék
DORAS – Ételhordó inox dobozok, étel termoszok
Doras - Üvegkulacsok neoprén huzattal
Doras - Kiegészítők
Biodora - Bioműanyag termékek

Plasztikforradalom – Az egyszer használatos műanyagok tiltólistára kerültek


Műanyagok alternatívái

Július 1-től – környezetünk megóvása érdekében - betiltották az eldobható műanyag eszközök gyártását és forgalmazását. A teljesség igénye nélkül ezek közül pár darab: műanyag ételtároló dobozok és tányérok, eldobható evőeszközök és italkeverő pálcikák, szívószálak, 15 mikron feletti falvastagsággal rendelkező nejlonzacskók, fültisztítópálcikák, valamint a lufik műanyag pálcái.
A műanyag poharak 2023. január 1-től lesznek betiltva, egyelőre ezeknek csak a habosított – expandált polisztirolból készült - változata került tiltólistára.
Nem kell azonban kétségbe esni, hogy ezek után mivel fogjuk helyettesíteni ezeket az eszközöket, hiszen ma már mindegyikre létezik környezetbarát alternatíva.
Mi most az általunk is forgalmazott eszközökről ejtenénk pár mondatot.

Ételtároló dobozok és tányérok

A COVID járvány időszaka alatt sajnos a műanyag ételtároló dobozok mennyisége és ezeknek a forgalmazása nagymértékben megnőtt. Ennek oka, hogy az éttermek zárva tartottak, így csak a házhozszállítási szolgáltatásuk üzemelt. A vírus terjedésének megakadályozása érdekében pedig kénytelenek voltak az ételt felszolgáló helyek eldobható dobozokban kivinni a megrendelt ételeket. Ennek eredménye az lett, hogy az eddigi műanyagmentes kampányok által lecsökkent műanyagok mennyisége újra növekedni kezdett, és ismét tonna számra kerültek a hulladéklerakókba, óceánokba az ártalmas vegyi anyagok.


Már a pandémia előtt számos étterem felismerte, hogy változtatni kell, így áttértek a mosható, többször felhasználható termékekre. Ezek a típusok egyfajta göngyölegként viselkednek, melyekre, ha már nincs szükségünk – miután elfogyasztottuk ételeinket – visszavihetjük az éttermekbe. Ezekért cserébe pedig kapunk egy másik, tisztított verziót. Természetesen ehhez a módszerhez nagyfokú bizalom szükséges mind az eladóknak, mind a vevőknek a másik féllel szemben. Vannak helyek, ahol egy egyedi kódot tartalmazó kártyát adnak az ügyfeleknek, amelyet felmutatva bizonyítani tudják, hogy az ételtárolókat onnan kapták.

 

Nagyobb cégek saját dolgozóiknak külön ételtárolót biztosítanak. A legnépszerűbb darabok a bioműanyag, üveg, valamint rozsdamentes acélból készült verziók. Ezek a típusok kaphatók bioműanyag, üveg, valamint inox tetővel egyaránt.

 

A rozsdamentes acél ételtárolók hőmegtartásra is képesek, így akár később is elfogyaszthatjuk megrendelt ételeinket, hiszen azok több óra elteltével is közel ugyanolyan hőmérsékletűek maradnak. Ezek hermetikusan záródnak, így akár leveseket, főzelékeket is gond nélkül tárolhatunk bennük. Léteznek 1, illetve 2 szintes típusok, így ha szeretnénk, egyszerre akár egy elő- és egy főételt is magunkkal vihetünk.


Az üveg ételtárolók egyik közkedvelt jellemzője, hogy jól látható a bennük tárolt étel. Mivel erős üvegből készültek, a -20°C és +250°C közötti hőmérsékletet is elviselik, így a nagyon hideg és extrán forró ételeket is bátran beletehetjük, garantáltan bírni fogják a strapát.

 

A bioműanyag dobozok legnagyobb előnye pedig a pehelykönnyű súly. Sokszor, ha hosszú útra készülünk, esetleg sok holmit viszünk magunkkal, fontos szempont, hogy minél könnyebbek legyenek a magunkkal vitt eszközök. A sok súly ugyanis összeadódik, így minél nehezebb egy termék, annál nehezebb lesz a pakkunk. A bioműanyag ételtárolók rendelkeznek a műanyag előnyével, miszerint könnyűek; viszont az eldobható műanyagok ártalmas tulajdonságát elhagyták. Nem tartalmaznak semmiféle egészségre és környezetre ártalmas anyagot, BPA-mentesek és 98%-ban megújuló nyersanyagokból készülnek. Ez által nem szennyezik se szervezetünket, sem Földünket.

Kisgyermekeknek pedig jó választás lehet egy bioműanyag tányérszett, melyből a kis lurkók is vidáman falatozgathatnak, és nem kell félni attól, hogy ha leejtik őket, akkor azok összetörnek.

Evőeszközök
Az egyik legnehezebb dolgunk az evőeszközök tekintetében van, ugyanis senki nem eszik szívesen a másik után ugyanazon kanállal vagy villával. Bár el lehet mosni őket, ha nem állunk ott az éttermi dolgozók mellett, nem tudhatjuk biztosan, milyen mértékben és milyen alaposan tisztítják meg őket. Így tehát nehéz olyan alternatívát találni, amelyek tömegesen állhatnak rendelkezésre az ételt felszolgáló egységekben. Érdemes így hát egy saját evőeszköz készletet magunknál tartani, melyről biztosan tudjuk, hogy otthonunkban alaposan elmostuk, illetve csak mi étkezünk vele, így nem érintkezik másokkal.

 

A gyermekeket különösképp óvni kell őket a kórokozóktól, így számukra a kifejezetten nekik alkotott evőeszközök lehetnek a megoldás. A bioműanyag kiskanalak többféle színben kaphatók, így akár még élvezetesebb is lehet nekik az étkezés, mintha az éttermekben eddig kapott, egyszerű, snassz, fehér színű kanalakkal ennének.

 

Bár szigorú értelemben nem tartoznak az evőeszközök közé, mégis fontosnak tartjuk, hogy megemlítsük konyhai eszközeinket, melyek szintén környezetbarát alapanyagokból készülnek, hiszen nem csak az étkezésnél, hanem az ételek elkészítésénél is fontos, hogy olyan eszközöket használjunk, melyekkel nem ártunk se környezetünknek, se magunknak. Fakanalak, fából készült gyümölcsfacsaró, húsklopfoló, bioműanyag zöldséghámozók, kések, mézkanál, merőkanalak és még számos termék, amellyel nekünk is lehet egy saját, öko konyhánk.
 

Szívószálak
Egy szívószál csupán csak pár percig van használatban, hiszen ennyi idő alatt isszuk meg vele italainkat, ez után pedig azonnal a szemétbe kerül. Becslések szerint egy átlagember 1,6 szívószálat használ el egy nap alatt. Ha csak 25 ezer ember hagyná el a szívószálak használatát, már 14,5 millió műanyag csövecskével kevesebb kerülne évente a szemétlerakókba, tengereinkbe, óceánjainkba.

 

Habár a műanyag szívószálak a plasztikhulladéknak csupán 4%-át teszik ki, ez mégis óriási mennyiségnek számít akkor, ha belegondolunk, hogy ezek az eszközök csak és kizárólag kényelmi funkciót töltenek be. (Természetesen vannak olyanok, akik egészségügyi okokból képtelenek szívószál nélkül fogyasztani italaikat, de most az átlagról beszélünk.) Szívószál nélkül is tudunk inni, hiszen általában otthonunkban is így iszunk; és a szívószálak megjelenése előtt is tudtunk problémamentesen kortyolgatni. Ha pedig mégis vágyunk az efajta kényelemre, akkor miért nem váltunk környezetbarát alternatívára? Számos, műanyagmentes verzió kapható már, amelyek vagy gyorsan lebomlanak vagy olyan anyagból készülnek, melyek akár több ezerszer is felhasználhatók, ráadásul nem szennyezik a környezetet.

 

Portfóliónkban a bioműanyag és rozsdamentes acél szívószálak találhatók meg, melyek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Az inox verziók főképp azért kelendőek, mivel igen strapabírók és könnyű őket tisztítani, hiszen nem hajlanak meg sem a forró víztől, sem a fizikai behatásoktól.
Mind a bioműanyag, mind az inox verziókhoz kapható egy-egy mosókefe, mely segítségével könnyedén tisztíthatjuk őket, így nem lehet kifogás az ellen, hogy az eldobható szívószálak helyett ilyen, környezetbarát termékeket szerezzünk be.

Poharak
A műanyag poharak teljes betiltását a vendéglátóipar és a fesztiválszervezők ellenzik leginkább. Utóbbiak ugyanis úgy vélik, sört aligha fognak majd papírpohárba mérni, így attól tartanak, csökken majd a folyékony kenyér eladási mennyisége.
Ez egy megoldandó probléma tehát, amire mindenkinek muszáj lesz találnia egy megfizethető és optimális megoldást. Nekünk „egyszerű” fogyasztóknak viszont könnyebb dolgunk van etéren, hiszen már számos alternatíva található a műanyag poharakkal szemben. Léteznek már különféle, biológiai úton lebomló, környezetbarát anyagokból készült termékek; valamint olyanok, amik tartósak, ez által többször felhasználhatók, így nem kerülnek egy használat után a szemétbe.

 

A bioműanyag, rozsdamentes acél, valamint az üvegpoharak is utóbbi kategóriába tartoznak. Ezek a termékek ugyan alapvetően jóval drágábbak, mint eldobható társaik, viszont hosszú távon áruk megtérül, hiszen akár hosszú éveken keresztül szolgálhatják kényelmünket.
Ha előre tudjuk, hogy be szeretnénk térni egy bárba vagy kávézóba, akkor már otthon bekészítjük táskánkba ezeket a poharakat, amelyekbe később beletölthetjük a különféle italokat. Ma már a legtöbb italt felszolgáló hely nyitott arra, hogy saját poharunkba öntsék a szomjoltókat.

 

Kínálatunkban a bioműanyagtól, az üvegen át, a rozsdamentes acélig megtalálhatók különféle poharak. Utóbbi 2 különlegessége, hogy utazópohárként is funkcionálnak, hiszen jól záródó tetővel rendelkeznek, így nem lögybölődik ki belőlük a folyadék.

 

Üvegpoharaink szilikon tetőt, valamint szilikon borítást kaptak, mely megakadályozza, hogy kicsússzon kezünkből, illetve megóvja bőrünket a nagyon hideg, valamint forró italok okozta kellemetlenségektől.

Rozsdamentes acél bögrénk termoszként szuperál, mely képes megtartani a beletöltött folyadék hőmérsékletét. Így akár egy forró kávét órák múlva is melegen fogyaszthatunk el belőle.

Bár nem klasszikus pohárként működnek, mégis megemlítenénk mini, neoprén huzatos üvegkulacsainkat, melyekben szintén 1 adagnyi finomságot vihetünk magunkkal az útra, és termoszbögrénkhez hasonlóan hőmegtartó képességgel rendelkeznek neoprén kabátkájuknak köszönhetően.


Érdemes tehát mindig előre tervezni és ha enni vagy inni készülünk betérni valahová, mindig vigyük magunkkal saját, előre beszerzett, környezetbarát kiegészítőinket!