Újdonságok
Doras - Inox termoszok (palack)
Doras - Utazópoharak, termoszbögrék
DORAS – Ételhordó inox dobozok, étel termoszok
Doras - Üvegkulacsok neoprén huzattal
Doras - Kiegészítők
Biodora - Bioműanyag termékek

Blog


  
 

Habár a bioműanyag szóban szerepel ugyan a „műanyag” kifejezés, mégis egy környezetbarát alternatívája az eldobható, környezetre ártalmas műanyag termékeknek.

Szerencsére egyre jobban terjed a köztudatban ez a kifejezés, így egyre nagyobb népszerűségnek is örvend.

Sajnálatos módon évente több millió tonna műanyag kerül a természetbe az által, hogy egy vagy maximum pár használat után kidobásra kerülnek. Mivel ezek lebomlásához több száz év is szükséges, illetve lebomlásukkor mérgező vegyületek válnak ki belőlük, rendkívül károsak bolygónkra nézve.

Így jöhetnek szóba a tartós, többször felhasználható bioműanyag termékek.

Ezek 98%-ban megújuló nyersanyagokból, pontosabban cukornád keményítőből készülnek. Fosszilis tüzelőanyagok helyett kizárólag növényi alapanyagokból gyártják le őket. Plusz előnyük, hogy mentesek mindenféle génmódosított, illetve káros anyagoktól, így káros kipárolgásaik nincsenek, ez által nem veszélyesek az emberi szervezetre.

A cukornád bizonyos részeit emberi, valamint állati fogyasztás céljából feldolgozzák, azonban egy kis részük hulladékként végezné. A bioműanyag esetében viszont pontosan ezeket a „biohulladékokat” használják fel az ebből készült termékek gyártása során, így a cukornád 100%-ban hasznosul, nem vész kárba a növény egyetlen része sem.

Tehát összesítve meg van az az előnye a bioműanyagnak, mint káros társának: tartós és hosszú ideig használható. Ugyanakkor plusz funkcióval kiegészül: megőrzi az emberi szervezet egészségét és a Föld élővilágát, valamint a természet tisztaságát.

Cseréljük le a káros műanyagot, legyünk tudatos vásárlók, használjunk inkább bioműanyag termékeket (pl. bioműanyag dobozokat, kulacsot, kanalat, hámozót és még számtalan különféle konyhai kiegészítőt), ezzel is óvhatjuk Földünk egészségét!

bioműanyag

Ha az egészséges és környezettudatos életmód mellett tesszük le voksunkat, első lépésként konyhánkat töltjük fel ún. bio, öko, illetve organikus termékekkel, hiszen legfontosabb, hogy szervezetünkbe minél egészségesebb tápanyagokat juttassunk be.

„Bio” az az élelmiszer, melyet kizárólag ellenőrzött ökológiai termelés szabályai szerint állítottak elő.
Hazánkban jelenleg a biotermékek előállítását 9 EU-s, illetve 1 magyar jogszabály szorítja korlátok közé. A szabályok betartását a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. és a Hungária Öko Garancia Kft. felügyeli. Ennek eredményeképp „bio” minősítést csak és kizárólag az a termék kaphat, amelyet ők leellenőriztek, illetve a szigorú elvárásoknak megfelelt. Tehát ezzel be vagyunk védve az ellen, hogy átverés tárgyai legyünk. Elég csak megnézni, hogy szerepel-e rajta ez a megnevezés és tudhatjuk, hogy az már egy ellenőrzött árucikk.

Na de természetesen nem csak az élelmiszerek lehetnek „bio-k”, hanem a különféle vegyszerek, használati tárgyak is.
Mi most az általunk is forgalmazott bio eszközökre, termékekre szeretnénk kitérni.

Ha ez a kifejezés felmerül, konyhai kellékek esetén általában a fa és a bioműanyag termékek jöhetnek szóba.

Miért is?

Először is nézzük a fát:
A termékek különféle fa alapanyagai kizárólag erre a célra ültetett és termesztett, fenntartható erdőgazdálkodásból származnak. Tehát ez által az esőerdők nem kerülnek kivágására, melyek az oxigént biztosítják számunkra.
Ezek a termékek 100%-ban természetes natúr fából készülnek, így nem tartalmaznak az egészségre ártalmas összetevőket, nincsenek káros kipárolgásaik, nem válnak ki belőlük különféle vegyi anyagok.
Ezen kívül gyártásuk is bio folyamat, hiszen ez esetben sem használnak semmiféle kemikáliát.
És persze lebomlásuk sem ártalmas, hiszen úgymond a természetben megtalálható anyagokból állítják elő őket és a természetbe is kerülnek vissza ezek az elemek.
Ma már számos konyhai eszköz közül válogathatunk, amelyek természetes fából készülnek. Ilyenek pl. a különféle fatálak, fakanalak, borsdarálók és egyéb konyhai kiegészítők).

Most pedig pár mondat a bioműanyagról:
Az ebből készült termékek 98%-ban megújuló nyersanyagokból, pontosabban cukornád keményítőből készülnek, előállításukhoz kevesebb kőolaj szükséges, illetve mentesek a káros anyagoktól is.

A bioműanyag jelemzőit bővebben kifejtjük következő blogbejegyzésünkben. . .

bio termékek