Bioműanyag VS. rozsdamentes fém ételtárolók
Napjainkban – a járvány idején pedig még inkább – megszaporodott az egyszer használatos, eldobható műanyag ételtároló dobozok gyártása és felhasználása.
Ezeket főképp az ételt árusító vendéglátóhelyek, üzletek, valamint az éttermek használják előszeretettel.
Mivel ezek előállítása és beszerzése is igen olcsó - így sokan nem törődve környezetünk egészségével -, ezekben a dobozokban adják át az élelmiszereket a fogyasztóknak.
Ez azonban beláthatatlan következményekkel járhat, hiszen ezek a tárolók – az étkezést követően – azonnal a szemétben landolnak.
De ha nem is azonnal, akkor is többnyire csupán 1-2 használat után, hiszen ezek a műanyagok könnyen deformálódnak akár a hő, akár bármilyen külső behatás következtében.
Azt pedig már mindannyian tudjuk, hogy a műanyagok lebomlási ideje több száz év is lehet, így ezek a természetbe kerülve rendkívüli módon szennyezik bolygónkat, nem beszélve arról, hogy óriási helyigénye van az egyre felhalmozódó műanyag hulladéknak.
Szerencsére a világ vezetői felismerték ennek veszélyeit, így pár éven belül betiltanak minden ilyen eszközt, így tehát mindenkinek át kell állnia egy környezetbarát alternatívára.
Ma már egyre nagyobb teret hódítanak a különféle öko ételtárolók, melyekkel akár már most is hozzájárulhatunk a környezetszennyezés mérsékléséhez.
Ahogy címünkben is szerepel, mi most a bioműanyag, valamint a rozsdamentes acél ételtárolókról szeretnénk ejteni pár szót.
Hogy mik az előnyeik, valamint melyik miért és kinek lehet praktikus, azt a következő 2 kis bejegyzésben taglaljuk…
Bioműanyag ételtárolók
Bár a „bioműanyag” szóban szerepel ugyan a műanyag kifejezés, azonban mégsem kell megijednünk ettől, hiszen előtte bio szócska felvértezi őt a káros jellemzők ellen. A bioműanyagok esetében lényegében arról van szó, hogy az ezekből készült termékek 98%-ban megújuló nyersanyagokból állnak, mentesek mindenféle káros anyagtól, GMO- valamint BPA-mentesek, így tehát sem a környezetre, sem az emberi szervezetre nincsenek semmiféle ártalmas hatással.
A webshopunkban is kapható bioműanyag ételtároló dobozok vastagabb fallal rendelkeznek, mint eldobható műanyag társaik, így akár hosszú hónapokon, éveken át jó szolgálatot tehetnek használói számára. Alkalmasak akár hűtőben, fagyasztóban való tárolásra is, így igen sokrétű felhasználási módot tesznek lehetővé.
Egyik legnagyobb előnyük - amely miatt egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert - az a különféle mintázattal felruházott külsejükben mutatkozik meg.
Miért elégednénk meg az egyszerű, snassz, fehér színű dobozokkal, ha beszerezhetünk akár színes, akár egyedi mintázatokkal ellátott darabokat is? Ezekkel a termékekkel kifejezhetjük egyéniségünket, örömet okozhatunk vele gyermekeinknek, valamint nem kell attól tartanunk, hogy valaki máséval összekevernénk őket. Mintázatban/színben hozzá passzoló kulacsokkal/termoszokkal kiegészítve pedig teljes lehet az összkép, hiszen így mind az étel-, mind az italtárolást környezetbarát módon tehetjük lehetővé. Ahogy az étkezőasztalnál is szeretjük, ha egy étkészlet darabjaiból/darabjaival fogyaszthatjuk el ételeinket/italainkat, úgy egy iskolában, munkahelyen, vagy utazás során is jó érzéssel tölt el bennünket, ha egymáshoz passzoló termékekből csemegézhetünk/kortyolgathatunk.
Plusz funkciójuk, hogy visszazáró fülecskékkel rendelkeznek, így biztonságosan a dobozban tartják az ételeket, nem kell külön legumizni őket vagy attól tartani, hogy a tetejük leesik, a bennük tárolt ételek pedig szétszóródnak a táskánkban.
Rozsdamentes fém ételtárolók
A rozsdamentes fém ételtárolók igen praktikus kiegészítői lehetnek mindennapjainknak.
Élelmiszer tárolására alkalmas 18/8-as minőségű rozsdamentes acélból készülnek, mely nem ártalmas az egészségre. Ezen kívül – bioműanyag társaihoz hasonlóan – szintén BPA-mentesek és nem tartalmaznak káros lágyszíószereket, szerves vegyületeket.
Mivel masszív és strapabíró darabok, így hosszú éveken/évtizedeken át hű társaink lehetnek, pont emiatt nevezhetők környezetbarátnak, hiszen se a környezetre, - és ahogy fentebb írtuk – se az emberi szervezetre nézve nincsenek ártalmas hatással.
A fém, mint alapanyag hosszabb ideig képes őrizni a hőt, mint a műanyag vagy az üveg.
Legnagyobb előnyük és népszerűségük is pont ebben rejlik, hiszen sokan szeretnének magukkal házi kosztot vinni, ha dolgozni, tanulni vagy éppen túrázni készülnek.
0 és +100°C közötti hőmérsékletű étel tárolására is alkalmasak, anélkül, hogy a dobozok felülete károsodna.
Könnyű súllyal rendelkeznek, valamint csatos zárófülecskékkel biztosítják az ételek biztonságos tárolását.
1 vagy 2 szintes verzióban is kaphatók, mellyel akár 2 fogást is bárhová magunkkal vihetünk.
Ennek a fajtának egy speciális változata az átlátszó, bioműanyag tetővel rendelkező típus.
Ez rendelkezik a fém ételtárolók pozitív jellemzőivel, de emellett plusz előnnyel lett felruházva, hiszen az átlátszó tetőn keresztül láthatóvá válik, mit rejtenek ezek a praktikus kiegészítők.
Léteznek speciálisan, a hőmegtartásra megalkotott, rozsdamentes fém ételhordó termoszok is. Ezek - kettős faluknak és a köztük lévő vákuumnak köszönhetően - képesek arra, hogy egy 8°C fokos étel hőmérsékletét olyannyira megőrizzék, hogy az 10 óra alatt csupán csak 14 °C-ra melegszik fel; míg egy 75°C-os forró étel ugyanennyi idő alatt csak 50°C-ig hűl le. A nálunk kapható termékek kiválóan alkalmasak akár folyékony ételek, így pl. levesek tárolására is, hiszen záró fedelük belseje szilikon tömítőgyűrűvel rendelkezik, amely szivárgásmentességet biztosít számukra.
Ezekkel a fém ételtárolókkal tehát nem kell lemondanunk otthonunktól távol sem a már jól megszokott, kedvelt ízekről. Legyünk bárhol, segítségükkel bármikor kiélvezhetjük a házi koszt minden falatját és cseppjét.