Újdonságok
Doras - Választható egyedi mintázatú termoszok
Doras - Inox termoszok (palack)
Doras - Utazópoharak, termoszbögrék
DORAS – Ételhordó inox dobozok, étel termoszok
Doras - Üvegkulacsok neoprén huzattal
Doras - Kiegészítők
BIODORAS - SZETTEK (TERMOSZ, KULACS, UZSONNÁS DOBOZ)
Biodora - Bioműanyag termékek
Biodora - Fából készült konyhai kiegészítők

Műanyag csomagolóeszközök alternatívái – hogy Te is tudatos vásárló legyél!


Tudatos vásárló

Ahogy megjelentek a nagyobb bevásárlóközpontok és multi cégek, egyre nagyobb térhódításnak indultak a műanyag zacskók és bevásárlószatyrok, mint csomagoló- illetve tároló eszközök.
Mivel napi több száz vagy akár több ezer vásárlót is kiszolgálnak ezek az élelmiszerüzletek, kezdetben jó megoldásnak tűnt, hogy nagy mennyiségben, gyorsan és olcsón állítsanak elő olyan eszközöket, amelyekbe a vevők gyorsan és egyszerűen pakolhatják bele a kiválasztott árucikkeiket.

 

A nejlon zacskók azok a termékek, amelyeket szinte azonnal, már a vásárlást követően a kukába dobunk, hiszen csupán azért vesszük igénybe őket, hogy elszállítsuk a vásárolt árukat a boltoktól otthonunkig. Mivel könnyen elhasználódnak, illetve bepiszkolódnak, mosni pedig nem lehet őket, így hosszútávon nem lehet őket alkalmazni.


A műanyag zacskók veszélyesek a vízben élő állatokra
Ezzel az óriási pazarlással azt érjük el, hogy millió tonna számra kerülnek a műanyag zacskók az óceánokba és szemétlerakókba, ami óriási mértékben károsítja az élővilágot.
Számtalan cikket és riportot látni arról, hogy a tengerekben/óceánokban élő vízi élőlények fennakadnak a zacskókban vagy – mit sem sejtve annak ártó hatásairól - az apróbb nejlon részecskéket lenyelik.
Ennek következtében egyre több és több vízben élő állat veszíti életét, ráadásul szörnyű kínok közepette.

 

Elkezdődött a műanyagok gyártásának visszaszorítása
A világ számos pontján belátták, hogy ennek nagyon súlyos következményei lehetnek, így egyre több helyen kezdik háttérbe szorítani a műanyag zacskók gyártását, ahol pedig mégis szükség van rá, ott újrahasznosított anyagokból állítják elő azokat.
Azonban nem csak a nagy gyártók járulhatnak hozzá ahhoz, hogy mérséklődjön a műanyag forgalmazása, hanem az egyszerű „magánember” is kiveheti részét a környezetszennyezés visszaszorításában.
Ehhez nincs másra szükség, mint a környezetbarát csomagolóeszközök minél szélesebb körben való terjesztésére.

 

Környezetbarát alternatívák
Az újrahasznosított műanyag zacskók mellett számos lehetőség adódik, hogy környezetbarát módon, tudatosan tároljuk akár az élelmiszereket, akár a kisebb használati tárgyakat, kozmetikumokat.
Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az úgynevezett textil vagy szövet csomagolóeszközök.
Ezek közé tartoznak pl. a kenyér- és ételtartó szövetzsákok, illetve a hálós gyümölcstartó vászontáskák. De természetesen nagyobb méretű zsákokat is magunkkal vihetünk a bevásárlásra, amelybe akár minden vásárolt holmink könnyedén belefér.
Ezek az anyagok moshatók, újrahasznosíthatók, többször felhasználhatók és környezetbarát anyagokból készülnek.
Ha ilyet vásárol az ember, biztos lehet abban, hogy nagymértékben hozzájárul bolygónk élhetőbbé tételéhez.

 

A nálunk kapható szövetzsákok 100% biopamutból készülnek. A pamut alapjául szolgáló gyapotot olyan anyagok felhasználásával és olyan módszerrel termesztik, amelyek nincsenek káros hatással sem a környezetre, sem az emberi szervezetre. A biopamutból élelmiszerekkel érintkezve nem oldódnak ki különféle káros vegyületek, így biztonságban tárolhatjuk bennük ételeinket akár több napon, héten keresztül is.
Ezeket a szuper bevásárlási kiegészítőket bárhová magunkkal vihetjük és biztosak lehetünk abban, hogy semmiféle kórokozó nem tapad meg rajtuk, hiszen nem fogdossák össze vadidegenek, valamint nincsenek kitéve a levegőben található különféle szennyeződéseknek sem.

 

Jól látszik hát, csak és kizárólag az előnyeit tudjuk hangoztatni, hiszen hátránya talán nincs is.

Legyünk mindannyian tudatos vásárlók és törekedjünk arra, hogy a létező összes műanyag csomagolóeszközt lecseréljük ilyen 100%-ban organikus eredetű termékekre!