Újdonságok
Doras - Inox termoszok (palack)
Doras - Utazópoharak, termoszbögrék
DORAS – Ételhordó inox dobozok, étel termoszok
Doras - Üvegkulacsok neoprén huzattal
Doras - Kiegészítők
Biodora - Bioműanyag termékek

Ételtárolás környezettudatosan


Környezetbarát ételtárolók

Az előre csomagolt készételek veszélyei
A mai felgyorsult világban számtalan, előre elkészített készétel kapható az élelmiszerüzletekben.
Ezeket az ételeket különféle műanyag zacskókban, dobozokban, hungarocell tartókban tárolják.
Mivel ezek többsége egyszer felhasználható, így az ételek elfogyasztása után a csomagolásuk azonnal a kukákban végzi. Ez óriási mértékben szennyezi Földünket, hiszen ahogy azt már korábbi blogbejegyzésünkben is írtuk, évente több millió tonna műanyag hulladék kerül a természetbe. Ezek lebomlásához pedig több száz év szükséges, így csak gyűlnek és gyűlnek a szemétlerakókban, valamint sajnálatos módon a tengerekben/óceánokban. Amellett, hogy óriási helyigénnyel rendelkeznek, mérgező vegyületek válnak ki belőlük, melyek közvetlenül is veszélyeztetik bolygónk élővilágát.

 

Mi is tehetünk a környezetszennyezés visszaszorításáért
Mi – egyszerű magánemberek – is tehetünk azért, hogy visszaszorítsuk a káros műanyagok folyamatos újra gyártását azzal, ha nem vásárolunk olyan készételeket, melyeket előre legyártanak, majd csomagolva az üzletek polcain tárolnak.
Habár számos termék esetében a csomagolás a különféle kórokozóktól óv meg bennünket, mégis több hátránnyal rendelkezik, mint előnnyel. Viszont ha tudatosan vásárolunk, és előre megtervezzük, hogy mit szeretnénk főzni vagy sütni, akkor ma már szinte minden típusú alapanyagot csomagolásmentes változatban is megtalálhatunk akár a pékeknél, akár a henteseknél vagy egy piacon. Ezekhez a termékekhez pedig vihetünk magunkkal előre bekészített, újra felhasználható csomagolóeszközöket, melyek nem végzik a szemétben egy használat után. Ilyenek a különféle hálós gyümölcstartók, ételtartó szövetzsákok stb.
Ha pedig hús- vagy tejterméket szeretnénk vásárolni, azokat vagy termelőktől, vagy közvetlenül a hentestől vegyük, így ott is egy magunkkal vitt dobozba vagy üvegbe kérhetjük az árucikkeket.

 

Otthoni ételtárolási módszerek környezetbarát formában
A környezettudatos vásárlást már bővebben kifejtettük korábban, most szeretnénk szót ejteni az otthoni ételtárolási, környezetbarát módszerekről.
Ha már megvásároltuk és hazavittük a különféle zöldségeket, gyümölcsöket, pékárukat, hústermékeket és egyéb főzéshez-sütéshez szükséges alapanyagokat, akkor elengedhetetlen otthonunkban is találni számukra megfelelő tárolási eszközöket, hiszen nem mindent használunk fel azonnal.
Ahogy azt már fentebb írtuk, zöldségek, gyümölcsök és pékáruk számára tökéletes választás lehet egy szövetzsák/vászontáska, amely védi a szennyeződésektől az élelmiszereket, mégis kellőképpen szellőzik, így azok nem fognak bepenészedni.

 

Bioműanyag dobozok
A bioműanyag tárolóeszközök egyre nagyobb teret hódítanak. Népszerűségük a tartósságukban és a 100%-ban környezet-és egészségbarát mivoltukban rejlik. 98%-ban megújuló nyersanyagokból készülnek, nem tartalmaznak semmiféle káros vegyületet, nincsenek káros kipárolgásaik, ezen kívül BPA-mentesek.
A szilárd halmazállapotú tejtermékekre kiváló választás lehet egy ún. bioműanyag vajtartó dobozka, melyben vajat és akár kisebb sajtokat is tárolhatunk. A dobozok hűtőben tárolhatók, így megőrizve a vaj/sajt minőségét.
Különféle húsok, felvágottak, vagy a már elkészített főételek tárolására pedig kiváló megoldást jelentenek a bioműanyag ételtároló dobozok. Többféle típus közül válogathatunk, így minden igényt kielégítve válhatnak az ételtárolás mestereivé. A tál formájú dobozokban nagyobb mennyiség is tartható, míg a visszazáró füles uzsonnás dobozokba – ahogy neve is mutatja – kisebb adagok helyezhetők, melyeket akár magunkkal is vihetünk tízórai vagy uzsonna gyanánt.
A bioműanyag dobozok plusz különlegessége, hogy egyedi, változatos mintázatban kaphatók, így nem csak praktikus, de esztétikus és stílusos kiegészítője lehet mindennapjainknak.
Mind a gyermekek, mind a felnőttek megtalálhatják a hozzájuk leginkább passzoló darabot.
Állatmintás, mesefigurás, focis, mandalás és még sok-sok színes minta várja, hogy beszerezzék őket.

Üvegtál
Azoknak, akik pedig szeretnék látni, hogy mi van az ételtárolóban, ajánljuk BIODORA üvegtálainkat, melyek visszazáró bioműanyag tetejükkel szintén praktikus és környezetbarát kellékei lehetnek otthonunknak.
Szintén BPA-mentes, kizárólag természetes anyagokból készült, nem tartalmaz káros lágyítószereket. Ezen kívül a -20 és 250°C közötti hőmérsékletet is elviseli, így akár sütőben, akár fagyasztóban is bátran használható.

 

Ételhordó termoszok
A bioműanyag és üveg dobozok mellett meg kell említenünk a rozsdamentes acélból készült ételhordó termoszokat is. Masszívak, tartósak, így hosszú éveken keresztül lehetnek hű társaink ételtárolás tekintetében.
Élelmiszer tárolására alkalmas 18/8-as minőségű inoxból készültek, ráadásul szintén BPA-mentesek, így ezek sem károsak sem az egészségünkre, sem a környezetre nézve.
Amellett, hogy többször felhasználhatók, plusz funkciójuk, hogy képesek megtartani több órán keresztül a bennük tárolt ételek hőmérsékletét. Így nem csak otthonunkban használhatjuk őket, hanem akár magunkkal is vihetjük egy hosszabb útra, túrára vagy éppen munkahelyünkre, iskolába.
Így tehát 2 legyet üthetünk egy csapásra, hiszen környezetbarát módon tárolhatjuk ételeinket és magunkkal vihetjük bárhova az otthon elkészített, finom, meleg házi kosztot.

Jól látszik tehát, számos megoldás kínálkozik ételtárolás tekintetében. Legyünk hát tudatosak, figyeljünk oda környezetünkre, tervezzük meg előre vásárlásunkat és tároljuk öko kiegészítőkben élelmiszereinket.