Újdonságok
Doras - Inox termoszok (palack)
Doras - Utazópoharak, termoszbögrék
DORAS – Ételhordó inox dobozok, étel termoszok
Doras - Üvegkulacsok neoprén huzattal
Doras - Kiegészítők
Biodora - Bioműanyag termékek

Az eldobható szívószálak környezetbarát alternatívái – a bioműanyag és fém szívószálak


Környezetbarát szívószálak

Egy kis történelem
A szívószál már régóta jelen van társadalmunkban, mondhatni, szinte egyidős a civilizációval. Ezek az ivóalkalmatosságok eleinte szalmaszálból készültek, és a sumérok többnyire sörivásra használták őket. Dél-amerikai szomszédjaik egy fémből készült, a szívószálra hasonlító eszközt találtak fel, melyet bombiliának neveztek. Ezekkel a csövecskékkel többnyire a magvakat és rostokat igyekezték kiszűrni a különféle folyadékokból.
A mai leginkább elterjedt eldobható szívószálak Chester Marvin Stone nevéhez fűződnek, aki 1888-ban szabadalmaztatta a parafinnal kezelt papír szívószálat.

 

A szívószál előnyei
A szívószálak legnagyobb előnye, hogy kényelmesen szürcsölgethetjük italainkat belőlük, használatuk pedig csökkenti a fogszuvasodás lehetőségét. Rengeteg üdítőital – főképp a modern korban – különféle savas anyagokat, szénsavat, mesterséges adalékanyagokat tartalmaz. Ha ezeket rendszeresen fogyasztjuk pohárból vagy üvegből, akkor az a foggal érintkezve gyengítheti a fogzomácot, ami könnyen szuvasodáshoz, súlyosabb esetben a fog kilyukadásához és elvesztéséhez vezethet. Ha szívószállal iszunk, kevesebb ideig érintkezik a folyadék fogainkkal, hiszen szinte közvetlenül a torokba szívjuk azt.
Napjainkban már különböző színű és formájú változatok is elérhetők, így mind a gyerekek, mind a felnőttek előszeretettel használják őket.
Egy jópofa, kanyarodó, esetleg világító szívószállal gyermekeinket könnyedén rávehetjük a vitamindús és egészséges teák, gyümölcslevek fogyasztására is.

 

A szívószálak hátrányai
Mivel ezek az ital kiegészítők mára már rendkívül elterjedtek, óriási mennyiségek kerülnek legyártásra és ezzel együtt a szemétbe, ha már azokra nincsen szükség.
Földünk legnagyobb szívószál fogyasztójának az Egyesül Államokat tekinthetjük, ahol naponta hozzávetőlegesen 500 millió szívószál végzi a kukában. Könnyű belátni, ha ezeket az eszközöket nehezen lebomló műanyagokból gyártják, azok óriási mértékben szennyezik környezetünket.
Mivel gyártásuk könnyű és gyors, a műanyag szívószálakat nem elmossák, - hogy aztán mások újra fel tudják használni - hanem egy elszürcsölt ital után azonnal „megsemmisítésre” kerülnek.
Azonban mivel ezek többnyire vékony fallal rendelkeznek, illetve hőre lágyuló műanyagból készülnek, mosogatás során a forró víztől eldeformálódnak. Hideg vízzel átöblítve viszont nem lehet kellőképpen fertőtleníteni őket, ami különféle betegségek okozója is lehet. Bár Földünkre nézve káros hatással vannak, az emberi egészség mindennél fontosabb, így talán tényleg célszerűbb ezeket egy használat után eldobni.

Alternatívák
Na de ha ezeket az eszközök ennyire szennyezik bolygónkat, felmerülhet a kérdés, hogy egyáltalán miért gyártják ezeket és miért nem alkalmaznak helyettük valamilyen alternatívákat?
A kérdés jogos. Sajnos még rengetegen tartanak igényt ezekre a kis műanyag ivócsövekre, azonban a világ belátta, hogy ennek visszafordíthatatlan következményei lehetnek, így az Európai Bizottság határozatba adta, hogy 2025-ig Európa minden országában kötelező betiltani az egyszer használatos műanyag szívószálakat.
Ezzel azonban feladta a leckét a vendéglátóhelyeknek, hogy mivel is helyettesítsék az eddig gyakran használt műanyag eszközöket.
Ennek kapcsán kerültek előtérbe a többször felhasználható, környezetbarát alternatívák.
Ma már szerencsére több lehetőség is a rendelkezésünkre áll e tekintetben.
Ilyenek pl. a papír szívószálak, a bambuszból vagy bioműanyagból készült darabok, illetve a strapabíróbb üveg, valamint rozsdamentes acél szívószálak.
Mindegyiknek megvan a saját maga előnye és hátránya egyaránt.
A papír pl hamar elhasználódik, viszont gyártása könnyű és költséghatékony.
A bambusz rendkívül környezetbarát minden tekintetben, azonban tisztítása kicsit nehézkes.
Az üveg strapabíró, azonban ha eltörik, esetlegesen sérüléseket is okozhat használója számára.
Viszont ejtsünk néhány szót a címben is szereplő, fém és bioműanyag szívószálakról!

Rozsdamentes acél szívószálak
A rozsdamentes acélból készült szívószálak egyik legnagyobb előnye a rendkívüli strapabíróságuk. A fém elviseli a magas hőfokot is, így akár 100 fokos, forrásban lévő teát is szürcsölgethetünk velük. Bár más kérdés, hogy ez nem ajánlatos, hiszen akkor megégetnénk vele nyelvünket.
A nyári kánikulában mégjobban esik egy fém szívószálból inni hűsítő koktéljainkat, hiszen a szívószál kis mértékben átveszi a rajta átfolyt folyadék hőmérsékletét, így nem csak maga az ital, de az ivóalkalmatosság is lehűthet bennünket.
Hosszú élettartamuknak köszönhetően igen sokáig hű társaink lehetnek, akár hosszú éveken, évtizedeken keresztül használhatjuk őket. Ma már nem csak egyenes, hanem hajlított verzióban is kaphatók, így ha valaki jobban preferálja a kanyarodó darabokat, számára is létezik már megfelelő termék.
Bármikor, bárhová magunkkal vihetjük, így nem kell semmiféle fertőzéstől tartanunk, hiszen saját szívószálunkról nem kerülhet be idegen kórokozó szervezetünkbe.

Bioműanyag szívószálak
A bioműanyag szócska egyre elterjedtebb kifejezés az öko világban. Ez olyan műanyagokra értendő, amelyek természetes eredetű biológiai anyagokból készülnek. Míg a „sima” műanyag petrokémiai vegyi anyagok felhasználásával készül, addig a bimoűanyag esetében ez az anyag a cukornád.
GMO-, illetve mindenféle vegyi és ártalmas anyagtól mentesek, nincsenek káros kipárolgásaik, nem tartalmaznak mérgező nehézfémeket, valamint melamint és formaldehidet, ezen kívül BPA-mentesek.
Már ebből a hosszú felsorolásból is jól látszik, mennyivel jobbak eldobható műanyag társaiknál.
A bioműanyag szívószálak meglepő módon igen strapabírók, akár a -40°C és +80°C közötti hőmérsékletet is elviselik, így nem kell attól tartani, hogy egy forró mosás után tönkremennének.
Akik szeretik a színes darabokat és nem szeretnének minimálisan sem fémes ízt érezni az italok kortyolgatása során, azok számára a bioműanyag szívószál lehet a tökéletes választás.
Fontos azonban, hogy megfelelően tisztítsuk őket a speciálisan hozzájuk kapható mosókefék segítségével. Természetesen ez minden egyéb típus esetében is alkalmazandó.