Mit is jelent az, hogy BIO?
Ha az egészséges és környezettudatos életmód mellett tesszük le voksunkat, első lépésként konyhánkat töltjük fel ún. bio, öko, illetve organikus termékekkel, hiszen legfontosabb, hogy szervezetünkbe minél egészségesebb tápanyagokat juttassunk be.
„Bio” az az élelmiszer, melyet kizárólag ellenőrzött ökológiai termelés szabályai szerint állítottak elő.
Hazánkban jelenleg a biotermékek előállítását 9 EU-s, illetve 1 magyar jogszabály szorítja korlátok közé. A szabályok betartását a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. és a Hungária Öko Garancia Kft. felügyeli. Ennek eredményeképp „bio” minősítést csak és kizárólag az a termék kaphat, amelyet ők leellenőriztek, illetve a szigorú elvárásoknak megfelelt. Tehát ezzel be vagyunk védve az ellen, hogy átverés tárgyai legyünk. Elég csak megnézni, hogy szerepel-e rajta ez a megnevezés és tudhatjuk, hogy az már egy ellenőrzött árucikk.
Na de természetesen nem csak az élelmiszerek lehetnek „bio-k”, hanem a különféle vegyszerek, használati tárgyak is.
Mi most az általunk is forgalmazott bio eszközökre, termékekre szeretnénk kitérni.
Ha ez a kifejezés felmerül, konyhai kellékek esetén általában a fa és a bioműanyag termékek jöhetnek szóba.
Miért is?
Először is nézzük a fát:
A termékek különféle fa alapanyagai kizárólag erre a célra ültetett és termesztett, fenntartható erdőgazdálkodásból származnak. Tehát ez által az esőerdők nem kerülnek kivágására, melyek az oxigént biztosítják számunkra.
Ezek a termékek 100%-ban természetes natúr fából készülnek, így nem tartalmaznak az egészségre ártalmas összetevőket, nincsenek káros kipárolgásaik, nem válnak ki belőlük különféle vegyi anyagok.
Ezen kívül gyártásuk is bio folyamat, hiszen ez esetben sem használnak semmiféle kemikáliát.
És persze lebomlásuk sem ártalmas, hiszen úgymond a természetben megtalálható anyagokból állítják elő őket és a természetbe is kerülnek vissza ezek az elemek.
Ma már számos konyhai eszköz közül válogathatunk, amelyek természetes fából készülnek. Ilyenek pl. a különféle fatálak, fakanalak, borsdarálók és egyéb konyhai kiegészítők).
Most pedig pár mondat a bioműanyagról:
Az ebből készült termékek 98%-ban megújuló nyersanyagokból, pontosabban cukornád keményítőből készülnek, előállításukhoz kevesebb kőolaj szükséges, illetve mentesek a káros anyagoktól is.
A bioműanyag jelemzőit bővebben kifejtjük következő blogbejegyzésünkben. . .